Haqqımızda

Yaşar şirniyyat evi.

Mado'nun dünya markası olma yolundakı ilk əhəmiyyətli addımı Yaşar şirniyyat evi ilə atılır. 150 illik təcrübəsi dünya səviyyəsində bir marka ilə çox yönlü və məhsuldar bir şəkildə təmsil edilməsində Yaşar şirniyyat evi əhəmiyyətli rol oynayır. Çünki bu məkan təbiətin comərdliyi ilə insanoğlu əməyinin və səbrinin dondurma sevərlərlə görüşdüyü ilk məkandır.K.Maraş'da 1965-ci ildə açılan buz fabriki bölgə üçün olduğu qədər Mado üçün də əhəmiyyətlidir. İnkişafın davam etdirildiyi kiçik bir dükan böyüdülür və istehsal gücü artırılır. Eyni ildə dükana "deep freze" gətirilir, bu sayədə dondurma gecə gündüz saxlanılır. Bu inkişaflar Mado'nun dadından və keyfiyyətindən heç bir şey əskiltmədi. K. Maraş Dondurması'nın bugünkü məşhurluğa qovuşmasına beşiklik edən Yaşar şirniyyat evi 1980-ci ildə Trabzon Prospektində açılır.Texnologiya ilə olan bu ilk görüşmənin ardından Mado bu gün, dadından, keyfiyyətindən, konsistensiyasından və qoxusundan heç bir şey itirmədən dünya səviyyəsində bir markaya çevrilib...Yaşar şirniyyat evi bölgəyə xas vəsaitlərlə edilən döymə dondurmanın servisi yanında, K. Maraş mətbəxini və bölgə mədəniyyətini təmsil edən əl sənətlərinin də sərgisi vəzifəsini boynuna götürür. Yaşar \şirniyyat evi ziyarətçi fotoşəkillərinin divarları örtdüyü, ailə yadigarı köhnə əşyaların sərgiləndiyi bir muzey kimi qiymətlidir.Bu xüsusiyyəti ilə bölgəni tanımaq istəyən yerli və xarici turistlərin imtina edilməz məkanı olan Yaşar şirniyyat evində K.Maraş Dondurması'nı məhşurluğa qovuşduran bir sirrin macərası də sərgilənir. Dünyada K.Maraş Dondurması'na haqlı şöhrətini qovuşduran "döymə ustalığı", Yaşar şirniyyat evində maraqlılarına bir şou ilə tətbiqi göstərilir. Dondurmanın sərt və sıx bir səviyyəyə sahib olmasının göstərişləri folklorik məlumatlarla köçürülür.


Dondurmanın həqiqi ləzzətləri...

"Gerçək Dondurma" nın macərası, quru əlavə bəkməz, bal və meyvə ilə edilən Karşambaç'la başlayan, dondurmanın da 300 illik macərasıdır. Bu macərada, dondurmanın adı bir şəhərlə birləşir. Kahramanmaraş yalnız adını verməklə qalmadı dondurmaya ... Konsistensiyası və xüsusi rahiyası ilə, unikal K.Maraş Dondurması'nın dadındakı sirri da verir. Axır dağının buludlara yaxın yaylalarında yaşıllaşan kəvə, kəklikotu və yabanı orkidə çiçəkləriylə bəslənən keçilərin südü və bu orkidənin yumrularından incəliklə toplanan səhləb!Bu sirrin içində çox qiymətli bir şey daha var. O da anlıq bir dadın, damağa verəcəyi həzzi bilən ustanın, mükəmməl səviyyəyə çatmaq üçün verdiyi səbr!


Dünəndən Bu Günə

Dağlardan gətirilən quru qarışdırılan bəkməz və meyvə ilə hazırlanan Karsambaç'dan, müasir zavodlarda istehsal olunan dondurmaya çatana qədər təxminən 300 il keçdi. Qapı önlərində dondurma satanların keçməsini gözləyən uşaqların əllərindəki dəmir pullar hələ də istiliyini qoruyur. Çünki o yaz istilərində dondurma avtomobillərinin arxasından qaçan uşaq, indilərdə öz uşaqlarının əllərindən tutub o günlərin həsrətini ənənəvi dondurmalar almağa götürərək aradan qaldırır.


Yazın istisində yeyilən və üstünə bir stəkan bulaq suyu içilən illərdən, qar yağan küçəyə baxılaraq evlərdə qaşıqlanan dondurmalı günlərə gəlindi. Uşaqlar küçələrdə oynamır əvvəlki kimi ... Amma hələ əllərdə dondurmalarla köhnədən qalan bir anını yaşayırıq gizli bir müqavilə ilə.Mado, o gizli müqavilədə bir qaşıq dondurmayla uşaqlığına dönən hər kəslə əməkdaşlıq içinə girdi. Nə südündən, nə də salebinden güzəşt vermədi. Nə qədər böyüdüsə o qədər də sadiq qaldı keçmişinə. Tam 150 ildir, ləzzət macərası içində yol alan Mado, bu günlərə saysız qabaqcıl addım ataraq, çətin körpülər keçərək mane atlayaraq gəldi.


K. Maraş Dondurması, 70-ci illərin sonuna qədər, texniki məlumat və müasir avadanlıqlardan məhrum, kiçik miqyaslı şirkətlərdə ənənəvi üsullarla, materialların əllə işlənməsiylə edilirdi. Mado üçün texnologiyaya keçidin məhək daşı, 1965-ci ildə K.Maraş'ta açılan buz fabrikidir. Zavod o illərdə həm şəhər, həm də Mado üçün inqilab xüsusiyyətində idi. Bu sayədə yaz qış dondurma alan, dondurma tutqunları bu bənzərsiz ləzzəti dadmaq üçün yaz aylarını gözləmək məcburiyyətində qalmayacaqdı.


Şəhərdə Aras Garaj yanında kiçik bir dükanda dondurma istehsal edən və satan 2 qurşaq ata Yaşar Kanbur, dükanı böyütdü. Eyni ildə dükana ilk 'deep freeze' gətirildi. Beləcə dondurma gecə gündüz soyuqda mühafizə edilir və bu da satışları artırırdı. Əvvəl qolla işlədilən maşın ortaya çıxar, sonra motorlu maşın istifadə edildi. 1970-ci ildə dondurmaçı dükanına avtomatik maşınlar gəldi. 1980-ci ildə Trabzon Prospektində Yaşar Pastanesi açıldı.


Daxili və xaricdəki sektor texnoloji inkişaflar yaxından təqib edilir və Mado markasının dünyada tanınması üçün qollar çirmələnirdi. İtaliyadan maşınlar sifariş edilirdi. Bu maşınların istehsalı üçün gecələr boyu istehsal etməyə imkan verirdi. Çünki Mado Dondurması'ndaki əllə döyülərək, ənənəvi texnika edildiyində ortaya çıxan fərqli dad və konsistensiya əhəmiyyətlidir. Dəfələrlə edilən sınaqlardan və səbirli bir gözləyişdən sonra maşınlar satın alındı.


1983-ci ildə ilk dəfə texnologiyaya keçilir və dondurma istehsalına başlanır. 1984də MARDO dondurmalar bazara təqdim edilir. 300 kvadrat metrlik bir məkanda, 10-12 adam ilə gündə 200 kilo dondurma istehsal edilir. Gecə istehsal edilir, gündüz satışa gedilir. İlk başlarda hədəf K.Maraş'ın ətrafındakı qəsəbə və kəndlər idi. Soyuducu avtomobillərə sahib olduqdan sonra uzaq şəhərlərə doğru gediləcəkdi. Əvvəl qablarda, sonra kornette dondurma satılırdı. 10 il içində Kanbur qardaşlar dondurmacılıqta sürətlə inkişaf etdilər.


Gerçək mənada texnologiyanın imkanlarıyla dondurma istehsalına keçid 1989-cu ildə oldu ... Eyni illərdə süd fabriki olan bina özəlləşdirmə ilə Kanbur ailəsinə təhvil verildi. Ancaq harada təsis yenilənməsi və son texnoloji maşınlarla təchiz edilməsi üçün böyük rəqəmlər lazımdır. Kanbur ailəsinin başındakı tək şey isə rəqəmlərdən çox babadan qalma miras ilə ənənəvi dondurma istehsalını fabrikdə reallaşdırmaqdır. Mühəndislik təhsili görən Atila Kanbur'un liderliyində, Mado TÜBİTAK dəstəkli bir araşdırma etdirdi. Araşdırmanın məqsədi, K. Maraş döymə dondurmasına bənzərsiz bir dad verən və konsistensiyasında rol oynayan qarışıqların düsturunu müəyyən etməkdir. Bu araşdırmadan sonra K. Maraş dondurması elmi əsaslara görə fabrikdə, ənənəvi üsul döymə texnikasıyla istehsal ediləcəkdir. İstehsal edildi də ...


Mado markasının yaranması ilə birlikdə K.Maraş'ta dondurma sektoru böyük bir təcil qazanar. Bu məşəqqətli müddətdən sonra bu gün, Yaşar Dondurma və Qida maddələri Anonim Şirkətinin 33 min dönüş üzərinə qurulan fabriki, gündə 120 ton dondurma edə bilmə tutumuna sahibdir. Dondurmalar fabrikin nəhəng anbarlarında çıxarıldığı andan etibarən dadını itirmədən, ərimədən və pozulmadan mühafizə edilir.K.Maraş'ın işarələri halına gəlmiş olan məşhur Yaşar şirniyyat evindən, quruluşunda birdən çox markanı saxlayan Yaşar Dondurma və Qida maddələri A.Ş. 'nin dondurmacılıq sektorunda rəqabət və buna bağlı fərqliləşmə ehtiyacını qarşılamaq üçün cavanlaşan istehlakçı profilinə yeni və fərqli məhsullar təqdim etmək fərdi ehtiyac və gözləntilərinə istiqamətli olaraq azadlıq tanımaq gerçəyindən yola çıxaraq ən son Türkiyəyə xüsusi bir dondurmacılıq tərzini- Marpop markasını qazandırdı.


MADO`nun missiyası.

MADO - adı ilə bütövləşdirdiyi Maraş dondurmasını bütün dünyaya yaymağı və dünya səviyyəsində tanıtmağı qarşısına məqsəd qoyan restoranlar şəbəkəsidir.

MADO`nun missiyası ; müştərilərinin hər cür ehtiyac və istəklərinə cavab verə bilmək və prinsip olaraq seçdiyi keyfiyyət standartlarına müasir texnikanı istifadə edərək nail olmaq...

MADO`nun hədəfi ; daxildə məhsul və xidmət keyfiyyətinin yüksək saxlanması, işçilərlə və tədarükçülərlə münasibətdə isə onların effektivliyini təmin edəcək şəkildə çalışıb üfüq seçdiyi ideallara doğru addımlamaq.

MADO'nun amalı 150 il tarixə malik bir dondurma ənənəsini gələcəyə ötürməkdir. Bunu edərkən işə ilk başlama həyəcanını və həvəsini itirməmək istəyi MADO`nun enerjisinin əsas mənbəyidir. Şəbəkəmizə əlavə edilən hər yeni MADO kafesi xalis ləzzətin hamıya çatdırılması istiqamətindəki növbəti uğurumuza çevrilir. Ənənə - müasir konsept – dinamika... Bu üçünü eyni anda özündə əks etdirmək üçün MADO seçdiyi prinsiplərə hər zaman sadiqdir.


MADO Azərbaycanda 2010-cu ildən fəaliyyət göstərir. Hal-hazırda 5 şöbəsi ilə xidmət göstərən MADOnun Bakıdakı ilk şöbəsi mərkəzdə yerləşən Mərdanov qardaşları küçəsində yerləşir.


MADO Tarqovı- Mərdanov qardaşları küç.3

Tel:(012) 598 19 01

Mob:(051) 330 01 10


MADO Nərimanov- Əhməd Rəcəbli küç.3

Tel:(012) 566 78 94/95

Mob:(051) 330 02 10


MADO 28Mall- 28Mall

28Mall AVM,4-cü mərtəbə

Tel:(012) 499 87 06/10

Mob:(051) 330 03 10


MADO Fəvvarələr

Nigar Rəfibəyli küç.3

Tel:(012)498 19 01

Mob:(051) 330 04 10


MADO Gənclik Mall

Gənclik Mall,3-cü mərtəbə

Tel:(012) 599 15 25

Mob:(051) 330 05 10